Tips til bæredygtige dagligvarer

Bæredygtige dagligvarer

Hverdagens valg er de vigtigste. Hvis man vil gøre en ægte forskel for miljøet og klimaet, så er det de daglige indkøb, hvor man skal tænke mest over bæredygtighed. Der er heldigvis masser af gode tips at hente til, hvordan du kan gøre hverdagens dagligvareindkøb mere bæredygtige.

Bæredygtighed kan betyde flere forskellige ting. Når vi handler, bør vi tænke på både klima, miljø og social ansvarlighed. Der er nemlig forskel på klima og miljø, og nogle ting som er gode for miljøet, er ikke nødvendigvis gode for klimaet. Det gælder eksempelvis nogle økologiske fødevarer. Det er vigtigt, at man tænker over sit forbrug, da det i allerhøjeste grad er forbrugeren, som har magten. Man kan altså være med til at gøre en forskel gennem sine dagligvareindkøb.

Vælg den grønne livsstil – spis mere vegetarisk

Grøn betyder efterhånden mange ting. I forhold til dagligvarer betyder det først og fremmest grønt. Det mest bæredygtige man kan gøre for klima og miljø, er at vælge at spise mere vegetariske eller vegansk. Kød og mælkeprodukter udgør en belastning for klimaet. Hvis man spiser kød en gang i mellem, bør man vælge danskproduceret, økologisk kød. Det er det mest bæredygtige valg for både klima og miljøet, og samtidig det sundeste valg for din krop.

Køb emballagefrit

Mange er begyndt at tænke over indpakningen af deres dagligvarer. Der bliver nemlig brugt helt utroligt store mængder af plastikemballage, der reelt set har en meget kort funktionstid. Mængden af plastik i naturen, blandt andet i havene, har utrolig stor påvirkning på miljøet og derunder dyrelivet på vores klode.

Der er heldigvis masser af gode måder, hvorpå man kan skære på forbruget af plastik. Det er blandt andet at købe emballagefrit:

  • Tag din egen grøntsagspose med i supermarkedet.
  • Gå efter varer der ikke er pakket ind i plastik.
  • Køb varer i glas eller papir fremfor plastik. Hvis du bor i en by med en økologisk købmand eller en LØS market, så kan du købe dine varer emballagefrit her.

Køb lokalt

En af de bedste ting, man kan gøre for at gøre sin indkøb mere bæredygtige, er at købe lokalt. Når du køber lokalt, støtter du produktion af fødevarer i dit nærområde. Det betyder, at der er flere varer, der bliver produceret her, fremfor at blive produceret i et andet land og fragtet hertil. Det er rigtig godt for både miljø og klima.

Overvej at købe økologisk

Økologiske fødevarer er ét af de emner, hvor det er særligt vigtigt at kende forskellen på miljø og klima. Der er ingen tvivl om, at økologiske fødevarer er bedst for miljøet. Her bliver der nemlig ikke brugt pesticider eller kunstgødning. Det er godt for blandt andet biodiversitet, dyreliv og grundvand. Det er samtidig bedst for din krop og sundhed.

Det bliver dog diskuteret i stor stil, hvorvidt økologisk landbrug er det bedste for klimaet. Nogle studier viser nemlig, at økologisk landbrug udleder flere drivhusgasser for den samme mængde mad. Netop fordi udbyttet vil være lavere på en økologisk mark, og man skal ligeledes bruge større mængder af vand. Man kan endnu ikke konkludere, at den ene type landbrug er mere klimavenlig end den anden. Til gengæld har økologisk landbrug en række andre fordele, som f.eks. et større fokus på social ansvarlighed.

Vælg sæsonens grøntsager

Der er intet andet end gode grunde til at vælge sæsonens grøntsager. De smager bedre, og de er bedre for både miljø og klimaet. Det kræver ofte meget energi at producere grøntsager, der ikke naturligt vokser på en specifik årstid. Alternativ fragter vi varerne meget langt, hvilket har en stor klimapåvirkning.

Hvis du køber varer, der er transporteret til Danmark, så se efter måden de er transporteret på. Lastbil eller båd er markant bedre end fly. Det er ikke altid nemt at vide med sikkerhed, men man kan tænke på kombinationen af holdbarhedstid og transporttid fra et givent land.

Husk social bæredygtighed

Bæredygtighed er et begreb, der omfatter mange aspekter. Det dækker blandt andet også over social bæredygtighed. Der kan man faktisk være med til at gøre en forskel gennem sin dagligvareindkøb. Der er mange lande, hvor man ikke arbejder under samme arbejdsvilkår som i Danmark. At handle bæredygtigt betyder derfor også at købe varer, der er produceret under ordentlige vilkår. Du kan blandt andet se efter Fairtrade-certificeringen og være med til at gøre en forskel i verden.

Foto: Unsplash

Læs også: Sådan holder du en bæredygtig jul

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *