Spis grønt: Sådan spiser du sundt & vegatarisk i din hverdag

Det grønne liv stormer frem og bliver mere og mere populært. Grønt er godt for klima, miljø og ikke mindst for din sundhed. Hvis du godt kunne tænke dig at spise mere grønt i din hverdag, så er der her et par tips til, hvordan du kan komme i gang med et mere vegetarisk liv.

At skulle i gang med at spise mere vegetarisk kan være et kulinarisk eventyr, men det kan også være en stor udfordring for nogen. På mange måder handler det om at se mulighederne fremfor begrænsningerne. For så er der bare mange spændende nye retter og smagsoplevelser i vente.

Vær nysgerrig på et nyt køkken

Når du skal til at spise helt eller delvist vegetarisk eller vegansk, kommer du til at støde på nye råvarer, du måske ikke kender til i forvejen. Det kan være godt at huske på, at man skal lære et helt nyt køkken at kende. Derfor skal man sætte sig ind i sagerne, hvis man gerne vil lave lækker, mættende og næringsrig vegetarisk eller vegansk mad. Ligesom hvis man gerne ville spise mere asiatisk, så må man lære ingredienser som galangarod, pak choi og riseddike at kende.


For mange er det nyt at skulle lave mad med linser, bønner, kikærter, tofu, rødder, kerner og måske nye former for grøntsager. At ingredienserne er nye, betyder samtidig at der er masser nye smagsoplevelser i vente. Hvis du bruger energien på at sætte dig ind i ingredienserne, vil din vegetariske/veganske livsstil blive meget sjovere, lækrere og nemmere.

Gør det kendte grønnere med nye produkter

I dag findes utroligt mange produkter til erstatning af kød. Der er et hav af muligheder, og de kan efterhånden findes i alle dagligvarebutikker. Det er en super nem måde at spise grønnere i hverdagen. På den måde kan du lave retter, som du kender i forvejen, men nu grønnere og mere bæredygtigt. Hvis du har børn, er det også en nem måde at give dem noget velkendt på.

Køderstatningsprodukterne er ofte lavet af soja, hvilket man skal være opmærksom på. Man bør ikke overdrive sit forbrug af sojaprodukter, da der desværre er meget sojaproduktion, som ikke er særlig klimavenligt. Der findes også produkter, der er lavet af grøntsager, som f.eks. nogle burgerbøffer.

Abonnér på en måltidskasse

En super nem måde at gøre en travl hverdag grønnere, er at abonnere på en vegetarisk eller vegansk måltidskasse. Det er smart, hvis man er ny ud i veggie-livet eller ikke har alverdens tid i hverdagen. Her får du typisk leveret alle ingredienser og opskrifter til et antal af ugens dage, som du selv bestemmer. Det er også en gode måde at lære en masse nye vegetariske retter at kende.

Spis grønt og sundt
Foto: Unsplash

Brug en grøn blog eller kogebog

Inspiration er supervigtigt, når man skal man i gang med at lære noget nyt. Derfor kan det være en god idé at samle inspiration til en grønnere hverdag i en grøn kogebog eller blog. Der findes et hav af forskellige dygtige bloggere (se blandt andet Alberte Stengaards univers, som bugner af lækre vegatariske opskrifter og skønne billeder) og kogebogsforfattere, som ved alt om vegetarisk eller vegansk kost. Her kan man f.eks. finde inspiration til nye, lækre retter.

Gør hverdagens valg nemme for dig selv

De fleste vil gerne træffe gode, grønne og miljøvenlige valg. Det er bare ikke altid nemt i en travl hverdag med masser at se til. Særligt hvis det grønne liv er nyt. Derfor kan det betale sig at gøre det nemt for sig selv i hverdagen. Det kan være ved at lave en madplan og handle ind til alle ugens dage på én gang. Samtidig kan man bruge en aften eller to på at skære grøntsager, lave dressinger, salater og den slags, så det er nemt at tage med i ugens løb.

Foto: Unsplash

Læs også: Tips til bæredygtige dagligvarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *