Naturlig hudpleje: Skån din hud for kemi og parfume

Naturlig hudleje

Din hud er et følsomt organ, som du skal passe godt på. Desværre er der utroligt mange produkter, der indeholder allergifremkaldende, hormonforstyrrende og miljøskadelige ingredienser. Heldigvis er der mange alternativer, som er gode for din hud og for miljøet. Læs med og bliv klogere på, hvordan du kan undgå de skadelige ingredienser med naturlig hudpleje.

Vi skal passe godt på vores hud, for det er et følsomt organ. Men mange af de de produkter, vi bruger hver dag, indeholder ofte allergifremkaldende og hormonforstyrrende ingredienser. Heldigvis har Forbrugerrådet Tænk udviklet app’en Kemiluppen, hvor du kan scanne produkter og se kemien i det enkelte produkt.

Allergifremkaldende parfumer

En af de bedste ting du kan gøre for din hud, er at undgå produkter med parfume. Det gælder alle produkter, som har kontakt med din hud. Det er altså alt lige fra deodoranter og cremer til rengøringsmidler, sæber, stearinlys og meget andet.

Produkter med parfumer kan give dig en parfumeallergi, som du ikke havde i forvejen, og som du aldrig kan slippe af med igen. Du kan få allergi fra både kemisk produceret parfume og naturlige ekstrakter. Den hyppigste årsag til parfumeallergi er faktisk de naturlige ekstrakter.

Naturlig hudpleje
Hav fokus på naturlig hudpleje. Foto: Unsplash

Hudplejeprodukter uden kemi

Hudplejeprodukter er en af de værste ting, der kan være kemi og parfume i, da det bliver siddende på huden. Det bliver altså ikke skyllet af ligesom shampoo eksempelvis. Når du skal kigge efter hudplejeprodukter uden kemi, så kan du kigge efter økologiske, allergivenlige produkter. Se efter Den Blå Krans, der indikerer, at produktet er allergivenligt.

Du kan også se efter Svanemærket og Blomsten. Svanemærket indikerer, at produktet er miljøvenligt og fri for hormonforstyrrende stoffer som f.eks. plastik. Mærkninger sikrer det bedste produkt både for dig og for miljøet. Du kan også se efter Blomsten, som er et europæisk miljømærke, der sikrer, at produktet er miljøvenligt og godt for din sundhed.

Alternative hårprodukter

Der gælder det samme for hårprodukter som for hudprodukter. Mange af de produkter du kan købe, er proppet med kemi som parabener og parfume. Der er heldigvis mange måder, du kan pleje dit hår på en naturlig, sund og miljøvenlig måde.

Du kan selvfølgelig købe økologiske og rene hårprodukter, der ligner dem man kender. Igen kan du se efter de forskellige mærkninger. Et alternativ til det er en shampoobar, som både er emballagefri, naturlig og fri for kemi. Her slipper du nemlig for plastikemballagen.

Der findes også andre typer sæbebarer til hår og krop. Man kan også overveje at lave sine egne hårprodukter ud af naturlige ingredienser. Det er f.eks. nemt at bruge almindelig olie og lave hårkure af madvarer. Det vil gøre både dit hår og miljøet glade.

Negletak med omtanke

Der er mange, der nyder en flot neglelak. Negleprodukter kan dog indeholde en del problematisk kemi. Hvis man gerne vil lægge neglelak alligevel, er der et par gode ting at huske. Undgå at få neglelakken direkte på huden om muligt. Derudover skal man huske at lufte godt ud, mens man lægger neglelak eller fjerner det.

Kan man få en kemifri neglelak? Der er stor forskel på neglelak, og hvor meget kemi de indeholder. Du kan scanne neglelakken med Kemiluppen, og se hvor meget kemi den egentlig indeholder.

Undgå syntetiske tekstiler

Mens man måske har tænkt over mængden af plastik og parfume i hår- og hudprodukter, så har man måske glemt tøjet. Men der er faktisk utroligt meget kemi i det meste tøjproduktion. Det gælder særligt de syntetiske stoffer. Det er stoffer som polyester, akryl, viskose og nylon.

Polyester er et godt eksempel på en tekstil, man virkelig skal undgå om muligt. Det er kemisk fremstillet plastik, der er viderearbejdet til et syntetisk stof. Størstedelen af polyester er fremstillet ved brug af tungmetallet antimon.

Derfor kan polyester være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende samt skadeligt for hud og andre organer. Det bedste man kan gøre for sin krop og sin hud, er derfor helt at undgå de syntetiske tekstiler.

Foto: Unsplash

Læs også: Bæredygtig menstruation

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *