Lev bæredygtigt på budget

Mange af os vil gerne leve mere bæredygtigt. Det kan dog virke som en udfordring, hvis man lever på budget. Økologiske madvarer, bionedbrydelige produkter og kvalitetstøj er ofte dyrt. Men det behøver på ingen måde være dyrt at leve bæredygtigt. Her er nogle tips til, hvordan du kan leve bæredygtigt på budget.

Genbrug med omtanke

Genbrug er en fantastisk måde at kombinere budget og bæredygtighed. Der er næsten ikke det, man ikke kan købe brugt i dag. Genbrug kan være en måde at købe kvalitet til en pris, man kan overkomme. Det gælder især tøj, sko, møbler, bøger og ting til hjemmet.

I dag findes der en lang række apps, hvor man nemt kan købe genbrug online. Det kan f.eks. være DBA eller Trendsales. Du kan selvfølgelig også gå på skattejagt i genbrugsbutikker, marskandisere og antikvariater.

Skær ned og lav dine egne produkter

En af de bedste ting du kan gøre for miljøet og for budgettet er at skære ned på forbruget af præfabrikerede produkter. Det kan være, der er produkter, der kan udfases fra din rutine eller byttes ud med billigere og mere bæredygtige alternativer.

Du kan for eksempel lave mange skønhedsprodukter selv ud af helt almindelige hverdagsingredienser. Det kan være shampoo, deodorant, hårkure og ansigtsmasker. Det er også nemt at lave sine egne rengøringsmidler.

Du kan også overveje at skifte engangsprodukter som vatpinde, vatrondeller og den slags ud med genanvendelige produkter, som eksempelvis danske LastSwab. Engangsprodukter som vatpinde er nemlig en enorm belastning for miljøet. Samtidig sparer du penge i længden på at skære engangsprodukter ud af din rutine.

Bæredygtig på budget
Lev bæredygtigt på budget. Foto: Unsplash

Spis grønt og hjemmelavet

Du kan spare mange penge på at spise overvejende vegetarisk eller vegansk. Det er samtidig en af de bedste ting, du kan gøre for at skære ned på dit klimaftryk. Produktion af animalske fødevarer er en af de allerstørste klimabelastninger.

Det er samtidig dyrt at købe godt kød. Det er ekstra godt for budgettet, hvis du laver en ugentlig madplan, så du minimerer både madspil og impulskøb. Derudover er det selvfølgelig en god idé for budgettet at forsøge at spise hjemmelavet, og minimere sit forbrug af dyr mad udefra.

Billig, overskydende mad

En anden made at pleje madbudgettet og bekæmpe madspil, er ved at købe varer tæt på udløbsdatoen eller overskydende mad fra restauranter og butikker. Gennem den danske app Too Good To Go kan du til meget billige penge hente mad og dagligvarer, der ikke er blevet solgt på dagen. Her kan du ofte få brød og grøntsager til næsten ingen penge.

Du kan også bestille grimme, men gode billige grøntsager fra danske Eat Grim, der laver økologiske grøntsagskasser. En anden god idé er selvfølgelig at se efter nedsatte varer, der er tæt på sidste salgsdato i dagligvarebutikkerne. Det er meget sjældent, at der er noget galt med varerne.

Tag cyklen og hold ferie i Danmark

Oftest er det i dagligdagen, at der er mange penge at spare. Hver dag bruger vi småbeløb uden at tænke over, at det kan vokse sig stort hen over måneden. Det gælder eksempelvis offentlig transport. Hvis du har mulighed for at bruge cyklen som dit primære transportmiddel, så kan du spare penge på at træffe det miljøvenlige valg.

Cyklen er en også en skøn måde at holde ferie på, hvis man lever på budget. Danmarksferie er blevet rigtig populært, og det kan man godt forstå. Der er mange skønne og smukke steder i Danmark, der kan lægge lokation til en billig og miljøvenlig ferie.

Foto: Unsplash

Læs også: Plastikfri madopbevaring: Gode alternativer til din madindpakning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *