Her er de mest klimavenlige fødevarer

Klimavenlige fødevarer

Fødevareindustrien er en af de helt store klimasyndere, og man kan reducere sit eget klimaaftryk kraftigt, hvis man ændrer på sine kostvaner. Men hvilke fødevarer er allermest klimavenlige? Det skal vi se nærmere på her.

Klimatænketanken Concito har heldigvis regnet på, hvilke fødevarer der er mest klimavenlige og har lavet en stor klimadatabase. Vi har kigget på dataen og fundet de fødevarer, som har nogle af de laveste klimaaftryk.

Muslinger

De fleste spiser nok muslinger for de smager helt vidunderligt. En omgang moules frites er de seneste år blevet manges livret, og der findes massevis af retter, hvor man kan bruge muslinger som en god, sund og lækker kilde til protein.

Muslinger er også ekstremt klimavenlige. De lever nemlig af de alger og næringsstoffer, som allerede er ude i vandet. Derfor bruger man faktisk ikke rigtigt noget energi på at fremstille muslingerne. Det er kun emballeringen og transporten, som tilføjer en lille smule til klimaregnskabet.

Transporten er også minimal, fordi vi kan få massevis af muslinger fra de danske farvande. Faktisk er den største klimabelastning i din ret nok den lille sjat fløde, som mange bruger til at koge sammen med deres muslinger.

Klimavenlige fødevarer
Foto: Unsplash

Kål

Grønkål, hvidkål, rosenkål, rødkål, spidskål, savoykål. Alt sammen vokser ude på de danske marker og er nærmest lige til at køre ind i supermarkederne.

Fordelen ved kål er især, at det ikke kræver særligt meget varme eller vand. Derfor behøver landmændene ikke at varme drivhusene op for, at du kan få noget aftensmad på bordet.

Kål er også noget, som man kan få året rundt fra danske marker. Bare sørg for at holde øje med, hvornår de forskellige kålsorter er i sæson, så du kan købe lokalt dyrket i Danmark:

  • Savoykål: September til december
  • Rosenkål: Oktober til februar
  • Rødkål: August til februar
  • Grønkål: Oktober til februar
  • Hvidkål: Juli til februar
  • Spidskål: Juni til oktober

Svampe

Uanset om du er til portobello-svampe, østershatte eller champignon, er svampene en af de mest energieffektive smagsgivere, som du kan bruge i køkkenet. Mange siger, at svampene er genvejen til den såkaldte umami-smag, som du ellers normalt kun finder i kød. Derfor er der rigtigt mange vegetarer, som laver mad med svampe, for at opnå en lækker smag i deres retter.

Danske æbler og pærer

Mange af os kan tydeligt huske æbletræet i vores forældres have, der leverede massevis af frugt, når det blev efterår. Æble- og pæretræer er ekstremt nemme at passe, fordi de mere eller mindre klarer sig selv.

Derfor er deres klimaaftryk også ekstremt lavt. Bare sørg for, at du spiser økologiske, danske æbler. Supermarkederne har nemlig tit nogle sprøjtede æbler, som kommer fra fjerne egne på kloden.

Kylling

På listen over kød og fjerkræ ligger kylling og andet vildt absolut i bunden af klimaregnskabet. Selvfølgelig er det en del mere klimavenligt at undgå kyllingen, men hvis du ikke er klar til at gå fuldstændig vegetarisk, er kyllingen det bedste valg.

Ifølge Concito bruger man godt og vel 2,2 kilo CO2 på at producere 1 kilo kylling. Til sammenligning bliver der udledt 30,8 kilo CO2, når man producerer 1 kilo hakket oksekød.

Andre klimasyndere

Hvis du gerne vil spise klimavenligt, er der nogle ting, som kan være en god idé at holde sig fra. Her er nogle eksempler på klimasyndere:

  • Oksemørbrad: 151,9 kilo CO2 per kilo oksemørbrad.
    Klimabelastningen på et kilo oksemørbrad svarer nogenlunde til en flyvetur til Berlin og tilbage igen. I det hele taget er oksekød det, som man virkelig bør holde sig fra, hvis man gerne vil sænke sit klimaaftryk.
  • Lammekød: 27,4 kilo CO2 per kilo lam.
  • Krabbekløer: 14,7 kilo CO2 per kilo krabbekløer
  • Rejer: 12,4 kilo CO2 per kilo rejer
  • Varmrøget laks: 12,2 kilo CO2 per kilo laks
  • Pulverkaffe: 10,1 kilo CO2 per kilo kaffe
  • Cognac: 8,2 kilo CO2 per kilo cognac
  • Ost: 7,7 kilo CO2 per kilo ost

Foto: Unsplash

Læs også: Tips til bæredygtige dagligvarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *