Vi elsker kaffe! Men hvordan finder man egentlig den mest klimavenlige kaffe? Det kan du dykke ned i her, hvor vi har sat fokus på, hvordan du kan drikke en mere klimavenlig kaffe.
Mange af os elsker en god kop kaffe. Det siger tallene i hvert fald, når man kigger på danskernes årlige kaffeforbrug. Der blev drukket over 4,5 milliarder kopper kaffe i Danmark i 2021. Det svarer til, at hver eneste dansker drikker 2 kopper kaffe hver eneste dag året rundt. Det viser en opgørelse fra den danske kaffebranche, som har undersøgt de danske kaffevaner.
Når der bliver drukket så enorme mængder kaffe hver dag, er det også en hverdagsaktivitet, som er forbundet med et stort klimaaftryk. Derfor har vi samlet nogle tips til, hvordan du kan drikke mere klimavenlig kaffe.
Undgå instantkaffe
Selvom det måske virker nemt og bekvemt, at man kun laver en kop ad gangen, skal man ikke lade sig snyde. Pulverkaffe er lidt af en klimasynder. Faktisk koster det hele 10,1 kilo CO2 at producere 1 kilo instantkaffe, hvilket gør det til en af de absolut mest klimabelastende drikkevarer ifølge den grønne tænketank Concito, som har lavet en klimadatabase, hvor forskellige fødevarers klimaaftryk bliver sammenlignet.
I stedet skal du lave en god gammeldags kande filterkaffe, når kaffetørsten skal slukkes. Der bliver nemlig brugt over tre gange mindre CO2 på et producere et kilo filterkaffe end et kilo pulverkaffe. Det skyldes, at pulverkaffe kræver en meget avancerede forarbejdningsproces, når kaffen bliver omdannet til pulver. Man brygger nemlig en meget stærk portion kaffe, som bliver både frosset helt ned til minus 45 grader. Den frosne kaffe bliver herefter vakuumtørret, så man har et materiale, der kan pulveriseres. De processer er ekstremt klimabelastende, og de bliver sparet væk, når du laver din egen filterkaffe.

Find alternativer til mælken
Der er ingen vej udenom, at mælk fra et dyr, der engang har sagt “muh”, ikke er særlig godt for klimaet. Uanset hvordan man vender eller drejer det, har mælkeproduktion en ret stor påvirkning på klimaet, så man kan spare en del på sit klimaregnskab, hvis man dropper sit skvat mælk i kaffen. Sort er grønt!
Men der findes også en ret fornuftig mellemvej, hvis du ikke kan undvære mælken i din kaffe. Havre- og sojamælk er langt mere klimavenlige end komælken. Planterne, som mælken er lavet af, skal nemlig ikke spise store mængder mad ligesom koen, bare for at holde sig selv i live og lave noget mælk. Det gør havre- og sojamælk meget mere klimavenligt, og du kan endda finde havremælk, som er optimeret til din kaffe, så det bliver svært at smage forskel.
Drop engangskoppen
Hvis det overhovedet er muligt, skal du undgå de to go-kopper, som vi typisk får serveret vores kaffe i, når vi køber en kop ude i byen. Selvom det ligner en uskyldig papkop, er den faktisk ret avancerede at fremstille. Koppen skal nemlig være vandafvisende, og derfor er producenterne nødt til at blande papmaterialet sammen med lidt plastik, så din kop ikke begynder at dryppe. Problemet er, at det er svært at genanvende kopperne, efter du har smidt dem ud. Både pap og plastik kan sagtens genanvendes, når du sorterer det hver for sig, men når de bliver smeltet sammen i det samme materiale, er det straks meget sværere.
Find de klimavenlige bønner
Det er først og fremmest forarbejdningen af bønnerne, som er det store klimaproblem, når det kommer til kaffe. Bønnerne skal ristes og tørres, hvilket kræver ret meget strøm og energi. Derudover skal der bruges vand til at vande kaffeplanterne. Derfor er det en god idé at undersøge, om producenten faktisk tænker over, hvordan energiforbruget kan optimeres under forarbejdningen, og om vandforbruget kan reduceres. Eksempelvis arbejder kaffekæden Ricco sammen med Cofoco om at klimaoptimere produktionen af deres kaffe.
Læs også: Få styr på alle de grønne betegnelser og klimaudtryk i den grønne ordbog