Find de grønne bæredygtige fællesskaber

Grønne bæredygtige fællesskaber

Det skyder op med grønne fællesskaber, som tilbyder et alternativ til indkøb i supermarkeder. Hvor varerne er lokale, økologiske eller med til at bekæmpe madspild. De grønne bæredygtige fællesskaber har bæredygtighed, miljøvenlig og spild på sinde.

Det kan være svært at blive motiveret til at handle bæredygtigt og klimavenligt alene. Nogle kan måske være i tvivl om, hvor de skal starte. Det kan derfor være rart med en hjælpende hånd til at komme i gang med de bæredygtige beslutninger. Heldigvis er der flere muligheder for at få en håndsrækning til et bæredygtigt og klimavenligt valg. Hvis du har behov for lidt hjælp til at komme ind i den grønne og bæredygtige livsstil, så er der forskellige grønne fællesskaber, du kan indgå i.  

Spis de kasserede grøntsager

Eat Grim tilbyder en grøntsagskasse fyldt med grøntsager, som er blevet kasseret af diverse supermarkeder. Grøntsager som hverken er for gamle eller dårlige, de er bare for grimme. Kvinderne bag har sat sig for at rede de grimme grøntsager fra skraldespanden. Ved at støtte Eat Grim kan du altså være med til at bekæmpe et unødvendigt madspild ved at bestille kasser med de kasserede grøntsager.

Grøntsagerne fra Eat Grim er næsten udelukkende økologiske. Med et abonnement hos Grim får du hver uge en blanding af forskellige grøntsager ind ad døren. Priserne på kasserne varierer alt efter størrelse, men den billigste står til den overkommelige pris af 95,-. Og hvis du bliver træt af de grimme grøntsager, så kan du opsige abonnementet når som helst.

Et fælleskab om fødevare

Det kan være vanskeligt at købe både økologisk og lokalt, og det bliver ofte en dyr fornøjelse.  Hvis du drømmer om at blive forsynet med sæsonbaserede, økologiske grøntsager fra lokale producenter til overskuelige priser, så er fødevarefællesskabet en oplagt mulighed. Fødevarefællesskabet er en medlemsejet og -drevet forening, hvor man arbejder med at forsyne København med lokaleproducerede, økologiske og sæsonbaserede grøntsager.

Når du bliver kunde hos fødevarefællesskabet, bliver du i samme ombæring medejer og medarbejder. Den sociale og fællesskabsorienterede tankegang er foreningens kerne. Du køber dig ind i fællesskabet med et indmeldingsgebyr på 100,- og et årligt kontingent på 200,-. Du bliver en del af arbejdsprocessen, da du skal påtage dig en tjans i foreningens arbejde.

Det kan være at hente grøntsagerne fra de omkringliggende landmænd eller at fordele dem i kasser til medlemmerne. De opfordrer til, at man tager 3 timer om måneden, hvilket er en overskuelig mængde. Tanken i foreningen er altså, at man løfter i flok og kan som fortjeneste nyde godt af billige lokale, økologiske grøntsager året rundt.

Grønne bæredygtige fællesskaber
Foto: Unsplash

Nyttehaver

Hvis man bor i byen i en lejlighed, kan det være vanskeligt at forsyne sig selv med grønt. For dem med grønne fingre, som længes efter at få jord mellem hænderne, er der alternativer rundt omkring i bybilledet. Her er nemlig etableret små haver, som man kan leje. Her kan man dyrke grøntsager og krydderurter side om side med andre byboer. Det kan være et tiltrængt afbræk for dem, der savner fordelene ved en have og længes efter noget grønt. Der er bæredygtigt at være selvforsynende, men nogle har langt bedre forudsætninger end andre.

Men selvom man bor i lejlighed, kan man godt opleve successen i at dyrke sine egne grøntsager. Der er nyttehaver rundt omkring i områder i og omkring København, så hvis du føler dig inspireret til at få fingrene i din egen nyttehave, så se om der er en nyttehave tæt på dig.

Foto: Unsplash

Læs også: Få styr på betegnelserne i Den Grønne Ordbog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *