Et nedbrydeligt nytår

Bæredygtigt nytår

Hvordan holder man et bæredygtigt nytår? Hvordan slipper man afsted med både at være grøn og festlig? Nytåret er en aften med mange vaner og traditioner. Mange af dem er svære at nedbryde – og bæredygtige alternativer kan være vigtige. Her er nogle tips til, hvordan du kan få dit nytår i en bæredygtig retning. 

Nedbrydeligt pynt 

Serpentiner, bordbomber, trækpropper, konfetti, hatte osv. Listen kunne fortsætte. Nytårsaften er pyntens fest, og de fleste bruger en masse pynt til at gøre hjemmet festligt. Det meste af pynt, vi plejer at hive frem til nytåret bliver kun brugt den ene gang. Man kan af gode grunde ikke genbruge en bordbombe, så meget af det er engangspynt, som vi smider i skraldespanden bagefter.  

Det er derfor en god idé at finde nedbrydelige, genanvendelige eller genbrugbare alternativer. Serpentiner, bordbomber og trækpropper lader sig ikke så let genbruge, men man kan til gengæld finde de nødvendige pyntegenstande i bionedbrydeligt eller genanvendeligt materiale. Så når du skal købe nytårspynt, så sørg for, at det som ikke kan genbruges er nedbrydeligt.  

Klimavenlige bobler 

Intet nytår uden bobler. Det lyder måske mærkeligt, men det er faktisk muligt at opstøve en champagne i den klimavenlige ende. Som mange andre produktioner er vinproducenterne også hoppet på den bæredygtige vogn, hvor de arbejder på at implementere en mere klimavenlig produktion af vinen. 

Økologiske og biodynamiske vine har fundet vejen til mange forhandleres hylder, og det er som bekendt et mere bæredygtigt valg. Men der er faktisk et knap så kendt certifikat, som selvom det hverken er økologisk eller biodynamisk, så er det produceret under bæredygtige forhold. Det kaldes HVE, som står for ‘high environmental value’. Og man kan faktisk finde champagne, som er produceret under disse forhold. 

Farvel til fyrværkeri 

Selvom det er en af de mest festlige traditioner ved nytåret, så er det altså også en af de mest forurenende. Det er uundgåeligt, at der bliver fyret krudt af den 31. december, men man kan begrænse sit eget bidrag til det og nøjes med at betragte de andres fyrværkeri.  

Man kan jo forsøge at finde et alternativ til raketaffyringen og indføre en mere bæredygtig tradition. Selvom det kan være svært at finde en erstatning, så ville det være et godt og klimavenligt valg.  

En bæredygtig nytårsmenu 

Der er ofte fisk på menuen, når der skal laves middag til nytår. Fisk og skaldyr er en spise med et lavere klimaaftryk end kød. Derfor burde du skrotte kødet og lave en menu med fisk og grøntsager. Muslinger er et af de skaldyr, der har det laveste klimaaftryk. Men når du køber fisk eller skaldyr, så er der nogle ting, du skal være opmærksom på.  

Når du køber fisk er det generelt vigtigt at kigge efter MSC-mærkatet. MSC står for Marine Stewardship Council og indebærer, at fiskene enten er vilde eller fanget ved hjælp af bæredygtigt fiskeri. Det er selvfølgelig nødvendigt, at fiskeriet efterlader så lidt skade på havmiljø og fisk som overhovedet muligt.  

Selvom det måske kan virke svært at bryde med vanerne omkring nytåret, så behøver det ikke at være et så stort indgreb. Og de ovenstående punkter er et godt sted at starte.  

Foto: Unsplash

Læs også: Bæredygtig jul

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *