Plastikfri madopbevaring: Gode alternativer til din madindpakning

Madspild er på alle læber i disse tider. Mange går derfor målrettet ind i kampen mod madspild med iver for at bekæmpe at resterne bare ryger i skraldespanden. Men når vi skal sørge for at gemme vores madvarer og mindske madspild, hvad er så den bedste løsning til en bæredygtig og plastikfri madopbevaring?

De fleste husstande er storforbrugere af frostposer, stanniol, husholdningsfilm og Tupperware. Det er en nemt og let at gemme de varme rester til morgendagens madpakke, at pakke børnenes rugbrødsmadder ind i eller at skærme det halve løg fra resten af køleskabet.

Men både det hårde og det bløde plastikmateriale kan desværre bære på farlig kemi og hormonforstyrrende stoffer. Så selvom det er en vellidt køkkenaccessoires, så ville det være klogt at ændre vaner. Det ville være bæredygtigt for både dit helbred og miljøet at udskifte plastikemballagen med nogle plastikfri alternativer.

Der er mange, der sætter pris på bekvemmeligheden ved at pakke madvarerne væk i den velkendte plastik. Men der er heldigvis nogle bæredygtige og plastikfri alternativer til de sædvanlige plastikaggregater.

Fra plastik til bivoks

Et populært og genanvendeligt produkt er indpakningspapir i bivoks. Det er nok det mest populære plastikfri alternativer til husholdningsfilm, da det har de samme kvaliteter. Men uden de hormonforstyrrende stoffer. Det bløde bivoks er let at forme og bevæge. Hvis man varmer det lidt i hænderne, så får det den klistrende effekt, som man kender fra husholdningsfilmen.

Bivoksen kan desuden skylles og genbruges, hvilket resulterer i et mindre forbrug. Det holder sig dog bedst, hvis man nøjes med at skylle det i vand. Bivoksen er også oplagt til at overdække skåle, der skal på køl og til at pakke grøntsager eller andre madvare ind.

Plastikfri madopbevaring
Foto: Unsplash

Glas fremfor plastik

I stedet for at pakke dine madrester væk i plastikbokse, så er et oplagt plastikfrit alternativ en glasbeholder. Ved at skifte plastik ud med glas er du godt på vej mod en plastikfri emballage. Glas er taknemmeligt at opbevare i, da det ikke indeholder noget uønsket kemi og derfor ikke afgiver noget til indholdet.

Glas er desuden let at rengøre, og der sætter sig ikke i lige så høj grad lugt fra madrester i glasbeholderen. Det er derfor let at genbruge, og glasbeholderne kan have en meget lang levetid i et køkken.

Plastikfrie indkøb

Når vi køber ind, er det nærmest umuligt ikke at få plastik med ned i kurven. Nærmest alle varer i supermarkederne er pakket ind i plastikemballage. Der er dog nogle gode råd til, hvordan du kan undgå at bringe plastik ind i hjemmet. Med en større opmærksomhed på plastikfri og bæredygtige indkøb er emballagefrie butikker blevet et populært alternativ til de plastikfyldte supermarkeder. De løse varer er en oplagt måde at slippe for plastikemballagen.

Et andet godt råd er, at du flytter dine varer fra deres oprindelige indpakning, når du vender hjem fra indkøb. Du kan for eksempel opbevare dine havregryn eller dit mel i en glasbeholder og pakke frugt ud i en skål. På den måde undgår du, at der er mere kontakt med plastikemballagen.

Foto: Unsplash

Læs også: Tips til bæredygtige dagligvarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *